OGTT

Dobrý den, zajímala by mě otázka testu na těhotenskou cukrovku. Mám tento test v nejbližší době podstoupit, hodně jsem si toho o těhotenské cukrovce načetla. Nemyslím si, že bych byla v rizikové skupině. Intuitivně se mi tento test nechce podstupovat, testování se mi nezamlouvá. Zároveň když čtu, jaká případná rizika se mohou objevit, váhám, zda přeci jen test nepodstoupit. Zajímal by mě Váš názor na tento test, zároveň pokud víte o nějakém článku o nepotřebnosti tohoto testu, byla bych ráda za případné sdílení tohoto příspěvku.Děkuji velice.

Těhotenství
30.5.2024

Odpověď:

Dobrý den,Děkuji, že jste položila dotaz, který zajímá většinu těhotných žen.Ráda bych se pro vysvětlení pozastavila u historie a objasnění testu OGTT. Tento test se používá zejména pro vyloučení cukrovky (diabetes mellitus) u žen a mužů, kteří mají vyšší glykémii na lačno. V těhotenství se tento test dříve využíval (před rokem 2015) jen u žen s vyšším rizikem. Na vyšetření se posílaly pouze ženy s rizikem. Byly to ženy starší 35 let, se zátěží DM v rodině, obézní těhotné ženy, ženy které porodily dítě těžší než 4000 g nebo s vyšší glykémií na začátku těhotenství. Před rokem 2015 nebyla kritéria pro GDM tak přísná, například hladina cukru na lačno mohla být do 5,4 mmol/l, aniž by byla žena zaslána na OGTT.Po roce 2015 sjednotila Česká gynekologicko-porodnická společnost (ČGPS) standardy s mezinárodních organizací IADPSG (The International Association of the Diabetes and Pregnancy Study Groups) a WHO a upravila doporučené postupy Doporučený postup z roku 2015 , kde tento test doporučují plošně pro všechny těhotné.Domnívám se, že pokud žena dodržuje zásady zdravé výživy, nepoužívá bílý cukr, bílé pečivo a nadbytek sladkostí a slazených nápojů, může pro sebe a své těhotenství udělat opravdu maximum. Naše společnost je nevzdělaná ve zdravém stravování, převažuje spoustu mýtů a pověr (například, že žena má jíst za dva a může jíst prakticky cokoliv) a tím si problémy vytváříme samy. Psychická zátěž toho, že žena dostane nálepku GDM je veliká. Musíme se ptát, jestli tato zátěž (hlavně pokud má žena jen velmi nízké riziko a je dobře kompenzovaná v celém úseku těhotenství) nepřináší více negativ než pozitiv.Michael Odent ve své knize, Porod a budoucnost Homo Sapiens, píše: Diagnóza Těhotenská cukrovka je zatížená silným nocebo efektem. Má v sobě moc proměnit šťastnou těhotnou ženu v úzkostlivou či depresivní ženu. Žádné symptomy gestační cukrovky neexistují: říká se jí “diagnóza, která si stále hledá svoji nemoc”. Je to interpretace testu (testu tolerance na glukózu), který se rutinně provádí v mnoha zemích: je-li glykemie (obsah glukózy v krvi) po požití cukru považována za příliš vysokou, pak je test pozitivní. Jednou z rolí placenty je uzpůsobit fyziologii matky ve prospěch dítěte: placenta, jakožto žláza s vnitřní sekrecí, je zástupcem dítěte. V jisté vývojové fázi, dítě potřebuje větší přísun glukózy. Některé ženy (podle typu metabolismu) musí vyvinout větší úsilí než jiné, aby tuto potřebu uspokojily. O těchto ženách se říká, že mají “těhotenskou cukrovku”. Rozsáhlá studie, v níž byly zkoumány všechny matky a novorozená miminka registrovaná kanadským institutem Canadian institute for Health Information v letech 1984-1996 (pouze sudé roky), nezaznamenala žádný pozitivní vliv rutinního testování na kvalitu těhotenství. Americká instituce US Preventive Services Task Force došla ve svém výzkumu k podobným závěrům. (Michel Odent: Porod a budoucnost Homo Sapiens,Kapitola 15: Změna paradigmatu není možná bez změny jazyka, Podkapitola: “Těhotenská cukrovka” jako typický příklad, 2014, ISBN:978-80-7500-052-1)Zároveň bych chtěla zdůraznit, že by se nemělo vyšetření glykémie na lačno podceňovat. Pokud má žena hladinu pod 5,1 mmol/l a nemá žádné další rizikové faktory (ženy starší 35 let, se zátěží DM v rodině, obézní těhotné, ženy s plodem více než 4000g), měla by zvážit, zda test na OGTT absolvuje.Pro ty, které nechtějí podstupovat test na OGTT bych doporučila stravovat se střídmě. Ze stravy by měly být vyloučeny rychle vstřebatelné sacharidy s vysokým glykemickým indexem (slazené potraviny, jídla i nápoje, sladkosti, džusy, pivo, smažené produkty, pufované výrobky atd.). Výrobky bohaté na škrob a chudé na vlákninu (z bílé mouky, bílé rýže a brambor) je vhodné nahrazovat zejména zeleninou, podle individuální tolerance také celozrnnými variantami a luštěninou. Ovoce je vhodné omezit na 1-2 kusy/hrsti denně. Přednost má méně sladké ovoce. Obsah sacharidů může tvořit méně než 45% energetického příjmu – množství lze individuálně upravit za předpokladu dostatečného příjmu kvalitních bílkovin a tuků. Umělá sladidla nejsou v těhotenství doporučena z důvodu nedostatku informací o jejich bezpečnosti pro plod.S pozdravemMartina Suchardová

Za tým #rodimvklidu,
Martina Suchardová