Mohu porodit vaginálně po předchozím porodu císařským řezem?

Detailně odpovídá naše poradkyně Marie Vnoučková

Mnoho těhotných žen se ocitá v situaci, kdy předchozí porod byl ukončen císařským řezem a nyní uvažují o možnostech, výhodách a nevýhodách vaginálního porodu po císařském řezu (v angličtině se používá zkratka VBAC Vaginal Birth After Cesarean).

Může nastat situace, kdy si žena přeje rodit vaginálně a její poskytovatelé péče ji podporují. Pak může být situace, kdy žena má shodný názor se zdravotníky, že je pro ni a pro její dítě nejlepší císařský řez. Pak jsou ale krizové situace, kdy si žena přeje něco jiného než zdravotníci nebo si není jistá a může se stát, že i zdravotníci se ve svých názorech mohou lišit. Například praktický gynekolog, ke kterému žena chodí v těhotenství ji připravuje na to, že bude rodit císařským řezem. Ve 36. týdnu těhotenství žena přejde do péče zdravotníků v jí vybrané porodnici a tam se dozví, že pro císařský řez není důvod. Nebo další příklad: ve vybrané porodnici zdravotníci plánují císařský řez, žena se rozhodne využít služeb jiné porodnice, kde při vstupní prohlídce žádný důvod k císařskému řezu nezjistí, když se ale dozví, že v jiné porodnici císařský řez plánovali, udělají císařský řez. Tato situace se reálně stala. Ženě, která chtěla podepsat negativní revers, vzít riziko vaginálního porodu na sebe, řekli, že na to negativní reverz neexistuje. Jindy zase lékaři nevidí důvod k císařskému řezu, ale žena se bojí vaginálního porodu tak, že není schopna porodit a porod nakonec skončí císařským řezem. Situací může být samozřejmě nekonečně mnoho.

Tento příspěvek by mohl pomoci ženám se v problematice vaginálního porodu po císařském řezu lépe orientovat, protože dobré informace zlepšují pravděpodobnost úspěchu a to dobré informace nejen na straně zdravotníků ale také na straně žen. Dalším dobrým předpokladem je vzájemná důvěra. Když žena důvěřuje svému porodnickému týmu a ten zase důvěřuje ženě i to zlepšuje výsledky.

V současné době (rok 2024) v České republice není úspěšnost vaginálního porodu po předchozím císařském řezu tak vysoká jako např. ve Velké Británii, kde je kolem 75%. Známe data pouze z roku 2021, která jsou naprosto alarmující.  Pouze 27,2%, které měly v minulosti císařský řez, porodilo vaginálně   Můžeme se tedy inspirovat v zemích s lepšími výsledky, jak to dělat, aby i u nás se procento úspěšných VBAC zvýšilo.

Pro většinu žen a pro většinu dětí je vaginální porod bezpečnější variantou. Pro císařský řez by měl být vždycky důvod. Každou situaci, by měla žena a zdravotníci posuzovat individuálně. Úzus jeden císař, vždycky císař je dávno překonaný. Při rozhodování hraje roli, jakým způsobem byl např. veden řez na děloze. Pokud předchozí řez byl proveden v dolním děložním segmentu, což se dělá dnes již ve většině případů, je výsledek následného vaginálního porodu příznivější než když byl řez udělán na tělu dělohy, tzv. korporální řez. Ten se zpravidla dělá v nízkém týdnu těhotenství (nedonošené děti) nebo při některých vážných stavech. V každém případě má žena právo na informace, má být seznámena s navrhovaným řešením a pak může učinit rozhodnutí, zda navrhovaný postup přijme nebo ne. Zdravotník má právo požádat o podpis negativního reversu, pokud se ženino rozhodnutí liší od jeho názoru. Vždy však rozhodnutí ženy musí respektovat.

V České republice se stále provádí více císařských řezů než je ze zdravotního hlediska nutné. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje aby bylo 10-15% císařských řezů ze všech porodů. Tuto hranici v posledních letech nepřekročilo zhruba 6 porodnic v ČR. Mnoho indikací je velmi relativních. Porodnice dostávají zaplaceno více peněz za císařský řez než za péči při vaginálním porodu. Ptejte se proto, pro koho je císařský řez výhodný. Pro vás? Vaše dítě? Nebo pro zdravotnické zařízení. V současné době se objevuje v českých porodnicích termín “laskavý” císařský řez při kterém se zdravotníci snaží přiblížit operativní porod co nejvíce přirozenému porodu. To by bylo chválihodné, kdyby zároveň porodnice nabízely laskavý vaginální porod. Takto mohou zlákat některé ženy k přestavě, že rodit císařským řezem je “laskavější” varianta než rodit vaginálně.

Výhodou císařského řezu je, že se v relativně krátkém čase dítě může narodit, pokud je ohroženo. Jednoznačné indikace pro císařský řez je vcestná placenta, předčasně se odlučující placenta, ruptura dělohy, kolizní poloha dvojčat. Ostatní indikace jsou více nebo méně relevantní.  

Nevýhodou císařského řezu je větší pravděpodobnost silnějšího krvácení, delší hospitalizace, delší rekonvalescence, jizva na děloze, pooperační bolest, větší pravděpodobnost komplikací spojených s kojením.

Císařský řez je skvělé řešení, pokud zachraňuje zdraví nebo život. Je to zároveň nejnadužívanější operace. Mluvíme o pandemii císařského řezu. Odborníci by se měli snažit snížit počet císařských řezů na 10-15%. I vy k tomu můžete přispět informovaným rozhodnutím.

Pokud chcete snížit pravděpodobnost porodu císařským řezem, vyberte si porodnici, která má nižší procento císařských řezů , vemte si s sebou k porodu podpůrnou osobu, manžela, dulu nebo porodní asistentku a pokud možno, vyhněte se indukci. Indukce porodu neboli umělé vyvolání porodu zvyšuje výrazně pravděpodobnost, že porod bude ukončen císařským řezem. Máme data pouze z roku 2021, která ukazují, že pokud žena rodící první dítě, které je v poloze podélné hlavičkou začne rodit samovolně, má téměř 90% šanci porodit vaginálně. Zatímco stejná žena u které byl porod indukován, porodí vaginálně jen v 55% porodů.

Je nám to líto ale pokud se budete spoléhat pouze na současný systém péče a budete doufat, že se o vás dobře postará, můžete se dočkat velkého zklamání. Buďte proto prosím pozorné ke všemu co vám v porodnici nabízí a ptejte se na to, co vás zajímá.

Jde o vaše tělo, váš příběh, vaše rozhodnutí.

Sledujte nás také na sociálních sítích